Vetten, jouw grootste vijand als je wilt afvallen of je sixpack zichtbaar wilt maken?

Zeker niet!

– Vet is een bron van energie.
– Een bron van Vitamines (A, D, E & K).
– Je lichaamscellen hebben vetzuren nodig en vet beschermt je cellen.
– Vet bevat essentiële vetzuren (vetzuren die het lichaam zelf niet kan maken).

Vetten kan je verdelen in verzadigd vet en onverzadigd vet.
Verzadigd vetzuren verhoogd je kans op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat de verzadigd vetzuren het slechte cholesterolgehalte in je bloed kan verhogen.

Onverzadigd verzuren verlaagt de slechte cholesterolgehalte in je bloed.

Ezelsbruggetje om de soorten te onthouden:

VER’zadigd (VER’keerd).
O’nverzadigd (O’ke).

Vetten zijn altijd opgebouwd uit een combinatie van verzadigd en onverzadigd vetzuren.
Een vet krijgt de titel onverzadigd wanneer het overgrote deel van het vet daaruit bestaat.

Nu jullie weten wat de verschillen zijn, is het tijd om het in praktijk te brengen door wat voorbeelden hieronder.

Verzadigd vetzuren.

Meestal dierlijke producten of harde vetten zoals:
– Roomboter.
– Kaas.
– Room.
– Vlees.
– Koek en gebak.
– Snacks, friet, bitterballen.
– *Kokosolie/vet
*Kokosolie/vet blijft een hot topic maar het bestaat uit de grootste gedeelte uit verzadigd vetzuren.

Onverzadigd vetzuren.

Meestal plantaardige producten of vloeibare vetten zoals:
– Vette vis (zalm, harig & makreel. Tevens een bron van Omega 3 en Omega 6).
– Zonnebloemolie.
– Lijnzaadolie.
– Olijfolie.
– Koolzaadolie.
– Noten.
– Avocado.

Vervang dus verzadigd zoveel mogelijk door onverzadigd vetzuren zodat het grootste gedeelte van de vetinname uit onverzadigd vetzuren bestaat. Dus de volgende keer dat je zin krijgt in chips, zou je beter wat ongezouten/ongebrande noten kunnen eten.