Zoeter dan suiker met minder tot geen calorieën. Klinkt perfect toch!?

Vandaag ga ik het kort hebben over zoetstoffen. Hiermee bedoel ik: alle stoffen die suiker vervangen of een zoete smaak hebben.

Er zijn veel verschillende onderzoeken met ook verschillende resultaten. Ik ga de meest voorkomende resultaten met jullie delen en aan het eind ook mijn eigen mening.

Alle zoetstoffen die gebruikt worden, hebben een E-nummer. Dit betekend dat ze in Europa gecontroleerd zijn en als veilig beschouwd kan worden. Het is alleen niet duidelijk wat de risico’s zijn op lange termijn.

VOORDELEN

– Zoetstoffen bevatten weinig tot geen calorieën. Zoetstoffen kunnen 2x tot 37.000 keer zoeter zijn dan suiker! Dit betekend dat je maar een klein hoeveelheid hebt om een product zoeter te maken.
– Zoetstoffen zijn tandvriendelijk. De mond bacteriën zetten suiker om in zuren. Deze zuren kunnen het tandglazuur aantasten. •

NADELEN

– Zoetstoffen zijn niet bevorderend voor de goede darm bacteriën. Een aantal onderzoeken geeft aan dat bepaalde zoetstoffen de goede bacteriën in je darm aantast.
– Zoetstoffen kunnen voor meer eetlust zorgen. Door de zoete smaak en weinig tot geen calorieën krijg je sneller trek in meer!

Zoals aangegeven zijn alle zoetstoffen aangegeven met een E-nummer veilig te comsumeren.
Er zijn wel wat discussies over bepaalde zoetstoffen of ze wel of niet gezond zijn op lange termijn.

VERMIJD:

– Sacharine (E954)
– Sucralose (E955)
– Aspartaam (E951)

VEILIG OM TE CONSUMEREN (tot nu toe).

– Stevia (E960)
– Erythritol (E968)

MIJN MENING

Zoetstoffen worden tegenwoordig vaak gebruikt en zitten in veel bewerkte producten. Zelf ben ik een jaar geleden veel minder suiker gaan eten en vermijd ik toegevoegde suikers/zoetstoffen. Ik doe dit puur omdat ik niet weet wat de lange termijn effecten zijn en omdat ik zo gezond mogelijk wil eten en suikers/zoetstoffen zijn niet essentieel voor mijn lichaam. Sooo, waarom zou ik het eten? Don’t get me wrong, ik geniet af en toe en kan heel goed snoep en koekjes eten maar ik vermijd dit zo veel mogelijk.
Aan jullie de keuze!