Een aantal jaren geleden zag ik zout als een boosdoener.

Maar door meer info te zoeken over wat het is en wat de belang van zout is, ben ik het vaker gaan gebruiken.

BELANGRIJK, ik ga het nu vooral over de voordelen van zout i.c.m. sport hebben. Als je niet of nauwelijks sport, hoge bloeddruk of andere ‘welvaartsziektes’ hebt, let dan goed op dat je niet teveel zout consumeert! Hou de aanbevolen hoeveelheid van 3,75 g zout/1,5 g natrium per dag aan. Als je twijfelt of je teveel zout consumeert, neem dan contact op met mij.

Wat is het?

Zout is de belangrijkste bron van natrium in onze voeding. De meest bekende soort zout is keukenzout (Natrium Chloride). Hier is nog jodium aan toegevoegd. Vanaf dit punt gaan we het over natrium hebben.

Waar is natrium goed voor?

  • Natrium is belangrijk voor de vochtbalans in je lichaam.
  • Natrium speelt een rol in het transport van stoffen in en uit de cellen.
  • Natrium heeft invloed op de zenuwprikkeloverdracht.
  • Natrium heeft invloed op spiercontracties.
  • Natrium is belangrijk voor de bloeddrukregulatie (samen met kalium).

Natrium in combinatie met training.

Door natrium te consumeren bij een ‘pre-workout maaltijd’, zorg je ervoor dat de hoeveelheid bloed toeneemt en zal je bloeddruk verhoogd worden. Hierdoor kan je bloed sneller je spiercellen verzorgen van zuurstof, glucose, hormonen en aminozuren. Dit komt omdat natrium als ‘co-transporter’ werkt samen met deze stoffen. Deze stoffen zijn cruciaal tijdens je workout.
Daarnaast zal de hogere bloedvolume er ook voor zorgen dat je spiercellen meer bloed en vocht zullen vasthouden waardoor je een betere ‘pomp’ zult ervaren.

Te veel natrium.

De realiteit is dat er tegenwoordig overal natrium word toegevoegd. Zout/natrium word aan producten toegevoegd om de smaak, houdbaarheid of structuur te verbeteren. De kans is dus groot dat je voldoende binnenkrijgt ook al vermijd je zout. Bij een ongezonde leefstijl kan teveel zout voor een verhoogd bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierziekten zorgen. Natrium is dus onze vriend maar kan heel snel onze vijand worden bij teveel en een ongezonde leefstijl